Hans Mandøe

født 29. August 1921, pensioneret skovrider, død 15. marts 2011.

Hans Mandøe fortæller om sig selv:

 ”Fra barndommen har jeg tegnet og malet. Det har altid været en hobby – men kunne være blevet en livsvej. Kunstakademiet valgte jeg fra i sidste øjeblik og bestemte mig i stedet for ”naturen”.

Interessen har jeg holdt ved lige siden da. Det blev måske nok lidt småt i mine aktive år – selv om det blev til flere hundrede billeder i årenes løb, men som pensionist er det blevet min livsvej og naturen er blevet min hobby.

Mine motiver er som følge deraf fra naturen. Den menneskeskabte natur, som den findes i Danmark eller allerhelst fra ødemarken, som den endnu findes i Nordskandinavien og Grønland.

Påvirket af mine aktive år – et par år i Sverige, seks år i Canada – hvor livet levedes helt på naturens betingelser under teltdug med kanoen som samfærdselsmiddel om sommeren og snesko og hundeslæde om vinteren – er mit naturvalg forståeligt nok skubbet i retning af ødemarken. Men jeg kan også finde ”ødemarker” her, hvor jeg bor – Vesthimmerland.

Mine billeder er lavet på stedet. Årstidens og dagstidens farver, belysninger, skygger og valører skal høre sammen. Mine billeder er dagbogsblade, lyriske dagbogsblade, fordi valget af motiv altid er resultatet af et uimodståeligt indtryk.

Der er en oplevelse knyttet til hvert billede. Jeg ønsker at give denne naturoplevelse videre til iagttageren.

Mine billeder er naturalistiske fordi motiverne er naturen. Den kan ikke forbedres, men må gerne forenkles, så længe ”impressionen” ikke ændres.”